Life hacks är en stor trend på nätet just nu. Om man ska vara ärlig och lite gammal och bitter, så är det här med life hacks bara ett annat ord för husmortips och absolut inget nytt utan ganska töntigt. Men om man ska vara ärlig och lite positiv och lite bjussig så kan man säga att det här är ett nytt coolt sätt att ta sig an vardagsproblem på smarta sätt. Som en grym mottrend mot att man ska köpa nya saker hela tiden. Ett sätt att spara pengar, miljö och för att öva upp sin kreativitet.

Eftersom jag är uppvuxen på bondgård med föräldrar som ansåg att materialism var värre än asbest, har jag lifehackat mig igenom min barndom. Om jag och mina syrror ville leka med nått annat än dockor gjorda av enegrenar (tyvärr helt sant) fick vi uppfinna det själva.

Alltså blev jag rätt glad när jag för några år sen la märke till life hack-trenden på nätet. Jag gick från en fattig bonnatös och snål hemmafru till värsta hackern! Sen dess har jag hackat fritt så ofta och mycket jag kunnat. Och imorse var jag och berättade om några favoriter. Här har ninågra:

Om man inte har ett strykjärn eller har väldigt bråttom på morgonen och bara vill slöstryka sin skjorta på ställen där det syns mest (så kallad ögontjänarstrykning) kan man använda sin plattång.

strykjärn

Om man måste muta sina barn i bilen med glass för att de ska hålla att åka en timme till men inte vill ha kladd överallt kan man ta en muffinsform, göra ett litet hål i den och sen trä den under glasspinnen. Tada! Dropp- och kladdskydd de luxe!

glass

Är man uti skogen, på stranden eller hamnar på en spontanfest och vill ha musik fast man bara har sin telefon med sig, kan man tillverka en högtalare av en toarulle. Man gör en skåra mitt på rullen och sen kör man helt enkelt ner telefonen och sätter på musik. Om man dessutom har plastmuggar kan man öka volymen ytterligare genom göra hål i kanten på koppen och sätta på den i ändarna på toarullen.

toarulle

Ska du skära en massa coctailtomater till en sallad? Lägg dem mellan två tallrikar, tryck till och ta en lång kniv och skär i mellan. Vips blev alla helor till halvor..

tomater

Sen testade jag några andra hacks som gick mindre bra. Man kan säga att det blev skrattfest i studion medan jag sammanbitet försökte få det funka. Men ett misslyckat life hack är också ett life hack, som vi hackers brukar säga.

Här kan du se klippet. Gå till 8.03 om du vill se när det börjar spåra ur.

Länkfest: Här har jag skrivit om life hack på Lilla Gumman: ”Jag vill hacka livet” här var jag i PP3 i P3 och gjorde till och med ett litet spotanhack i studion. Här hittar du massa roliga och bra life hack: Lifehack.org och här har du en av världens mest kända hackers Crazy Russian Hacker.

Kategorier: Blogg

1 kommentar

Johanna J · 2014/07/01 kl. 3:08 e m

Vad roligt att du har skaffat en egen blogg! Den ska jag följa. Visst är det kul med life hacks. En sådan telefonhållare av en schampoflaska har jag också gjort – fast snyggare 😉

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras.