När jag och Johanna Ögren startade den här bloggen för 6 år sen fanns det ett enormt behov av att få fler tjejer att våga sig på ny teknik. Då hade det precis kommit ut ”tjejmobiler” som var rosa, det var bara män på omslag till teknikmagasin och all marknadsföring av nya prylar riktade sig uteslutande till killar eller till personer som redan var rejält insatta i teknik (och det förutsattes killar vara). Lilla Gumman, en enkel och rolig teknikblogg för tjejer, var nått helt nytt och revolutionerande och det blev till och med en internationell nyhet. Namnet tog vi eftersom vi själva blivit kallade Lilla Gumman i flera tekniksammanhang och kände att nu får det vara nog.

Med mottot ”mer passion mindre prestanda” har vi nu bloggat varje dag i 6 år om prylar, internet, datorer och webben. Vi har testat bilar, routrar, skor med värme och hushållsassistenter. Men också diskat tangentbord i diskmaskin (det funkade!), tagit racinglicens och rest på teknikmässor över hela världen.

2009 och 2010 blev vi nominerade till årets bästa teknikblogg på Blog Awards. 2010 fick Lilla Gumman representera IVA när de tio kungliga akademierna samlades i slottet. 2011 vann vi priset årets bästa teknikblogg på Blog Awards och gav ut boken Lilla Gummans gör-det-själv-guide med allt du behöver veta om teknik i hemmet.

Under åren har vi också varit ute och utbildat, föreläst och informerat om teknikrädsla och hur man kan komma över den. Vi har blivit inbjudna av myndigheter och företag i både Sverige och utomlands, till exempel Sydkorea, som velat höra mer om hur man kan kommunicera enkelt och roligt kring ny teknik och få fler unga (framförallt tjejer men inte bara) att intressera sig för tekniska ämnen i skolan. Vi har sen starten haft ca 50 000 unika läsare i månaden och varit allt från två till som idag fem skribenter som alla jobbat ideellt.

Från det vi startade har målet varit att inte behöva finnas. Att teknik skulle bli lika självklart, roligt och lättförståeligt för kvinnor som för män. Att självförtroendet hos alla som någon gång blivit kallad Lilla Gumman skulle stärkas. Det finns fortfarande många teknikområden där tjejer behöver bli mer synliga, det behövs betydligt fler kvinnor till IT- och teknikföretag men grunden, att teknik är viktigt för alla oavsett kön, är lagd. Och vi känner att Lilla Gumman nu gjort sitt. Sex års ideellt arbete har varit vårt bidrag, nu är det dags för andra att ta vid.

Så idag, den 14:e februari 2014, på 6-årsdagen lägger vi ner Lilla Gumman för gott. Alla vi som bloggat de senaste åren kommer fortsätta jobba vidare inom olika områden för att göra teknik enklare, roligare och mer tillgänglig för alla. Här kan du läsa om vad vi hittar på.

Tack alla för att ni läst, kommenterat och stöttat oss hela vägen och fortsätt ställa krav på att få hjälp om det är något ni inte förstår!

Stor kram
Karin

Kategorier: Nyheter

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras.